3D-tulostaminen ja VR-lasit

Kolmiulotteisuus on tullut mukaan tulostamiseen ja virtuaalitodellisuuteen. 2010-luvun maailmaa mullistavista laitteista VR-lasit, sekä 3D-tulostus ovat eräitä merkittävimpiä. Nämä maailmaa mullistavat keksinnöt eivät ehkä ole ensi kertaa esittelyssä, mutta ovat nyt liki jokaisen käyttäjän saatavilla. Kolmiulotteinen tulostaminen on keksitty jo vuosikymmeniä aikaisemmin, mutta laitteet ja ohjelmistot tulostamiseen liittyen, ovat tulleet tavallisten käyttäjien saataville vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tähän ovat vaikuttaneet patenttisuoja, sekä laitteiden huima hinta. Käyttösoveltuvuus 3D-tulostamisen maailmassa on rajaton, ja monet tätä mainiota laitetta ovat hyödyntäneet myös bisnesmielessä.

Monipuoliset käyttömahdollisuudet

Kolmiulotteinen tulostaminen antaa käyttömahdollisuuksia niin viihde- kuin hyötykäyttöön, minkä tekevät myös VR-lasit. Erilaiset ohjelmistot, jotka ohjaavat sekä tulostamista, että virtuaalilasien käyttöä, ovat olleet edellytyksenä näiden yleistymiselle. Toinen näistä tekee malleista häikäisevän näköisiä hahmotelmia, ja toinen puolestaan tekee malleista fyysisiä luomuksia. Työmahdollisuudet sekä suunnittelun, että käytön puolella ovat näillä molemmilla aloilla kasvaneet räjähdysmäisesti viimeisen kymmenen vuoden aikana.

3D-tulostamisen toimintamekanismi

Kolmiulotteinen malli on mahdollista tulostaa, kun tulostimessa oleva suutin tulostaa kerroksittain muovia, sulattaen tämän juuri haluttuun paikkaan. Tämä toiminto tarvitsee toimiakseen 3D-tulostukseen sopivan ohjelman, jolla malli luodaan. Muovit, joita tulostimissa käytetään, ovat lankamaisia, ja näitä on saatavilla monissa eri väreissä. Muovityyppejä löytyy erilaisia, joiden ominaisuudet antavat lopulliselle tuotteelle erilaisen kestävyyden. Luonnollisesti, kestävimmän muovin käyttämiseen tarvitaan vaativampaa tulostusmekanismia, ja tämä näkyy myös hinnassa. Helppokäyttöisempi, ja huomattavasti halvempi muovimateriaali on jalostettu maissista, minkä vuoksi se on edukkaampi ja myös ympäristöystävällisempi vaihtoehto. Käyttösovelluksia kaikille muovityypeille on valtavasti, autonosista viihdyttäviin action-figuureihin.

Virtuaalilasit palvelevat monessa eri tarkoituksessa

Niin kuin tulostimet, myös VR-lasit, ovat vasta viimeisen kymmenen vuoden aikana olleet tavallisten kuluttajien saatavilla. Käyttösovelluksia virtuaalitodellisuuden maailmassa ovat tietenkin viihdekäyttäjät videopelien kera. Kuitenkin nämä kolmiulotteisen todellisuuden kuvastajat esittävät erityisen hyvin arkkitehtien suunnitelmat tulevista rakennuksista, sekä antavat eri alojen suunnittelijoille rajattomat mahdollisuudet esitystekniikkaan. Nykypäivän nopeat toistonopeudet, sekä kehittyneet mobiilisovellukset mahdollistavat myös tavallisten kuluttajien VR-lasien käytön. Virtuaalinen todellisuus on mahdollista korkeiden resoluutiota tarjoavien laitteiden ansiosta, eivätkä Googlen karttasovellukset todellisine katukuvineen ole yleisyyttä vähentäneet.